
قیمت خرید تضمینی دانه های روغنی
بر اساس تصمیم گیری شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی درباره نرخ دانه های روغنی در سال 1403 زراعی جدید، نرخ خرید تضمینی هر کیلوگرم کلزا ۴۱ هزار تومان، قیمت هر کیلو سویا ۴۳ هزار تومان، گلرنگ، آفتابگردان و کاملیا هر کیلو ۳۶ هزار تومان تعیین شده است.
افزایش تولید دانههای روغنی به ویژه کلزا در کشور دو برابر شده و از ۱۴۰ هزار تن به ۲۸۰ هزار تن افزایش یافته است.
به استناد مفاد قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصول قانون اساسی کشاورزی مصوب پنجم آبان ماه یک هزار و سیصد و نود و نه به شماره ۱۸۰/۶۷۸۲۶ مورخ ۱۳۹۹/۹/۱۲ مجلس شورای اسلامی، شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی در جلسه مورخ ۱۴۰۱/۶/۹ تصویب کرد: در اجرای قانون مذکور، بسته سیاست حمایت قیمتی و غیرقیمتی محصولات دانه کلزا و سویا برای سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ به شرح ذیل تعیین می گردد:
الف: سیاست حمایت غیر قیمتی
۱- یارانه کاشت: به منظور تقویت و ایجاد انگیزه های توسعه کشت قراردادی کلزا و سویا ، یارانه کاشت برای تامین بخشی از هزینه های کود و بذر معادل بیست هزار (۲۰/۰۰۰) ریال به ازای هر کیلو گرم در نظر گرفته میشود.
۲- یارانه بیمه: کشاورزان تولیدکننده دانه کلزا و سویای مشارکت کننده در طرح کشاورزی قراردادی نسبت به سایر تولیدکنندگان تخفیفی بیشتر معادل (۲۰) درصد از حق بیمه سهم کشاورزان برخوردار خواهند بود.
ب: سیاست حمایت قیمتی :
قیمت تضمینی دانه کلزا و سویا به شرح جدول ذیل تعیین می گردد:
نام محصول | قیمت هر کیلوگرم (ریال) | توضیحات |
دانه کلزا | ۲۲۰.۰۰۰ | با ۲% ناخالصی و ۱۰% رطوبت |
دانه سویا | ۲۲۵.۰۰۰ | با ۲% ناخالصی و ۱۲% رطوبت |
3- جدول قیمت دانه های روغنی برحسب افت و رطوبت توسط وزارت جهاد کشاورزی با مشارکت سازمان برنامه و بودجه کشور تعیین میشود.
4- در اجرای بندهای “ت” و “ر” ماده (۳۵) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران، خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی منوط به رعایت الگوی کشت ابلاغی توسط وزارت جهاد کشاورزی میباشد.
5- به منظور بهبود شرایط کیفی خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی، رعایت کامل استانداردهای مربوط
6- انجام خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی منوط به داشتن بیمه محصول میباشد.
7- به استناد ماده (۶۱) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور و ماده (۳۶) آئین نامه اجرایی ورود، ساخت، فرمولاسیون و مصرف کودهای شیمیایی، زیستی، آلی و سموم دفع آفات نباتی، بمنظور تولید محصولات سالم، خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی منوط به رعایت حد مجاز باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی می باشد.
8- سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است منابع موردنیاز این مصوبه را از محل اعتبارات مصوب مربوط قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور تامین نماید.
9- شرکت بازرگانی دولتی ایران به عنوان مباشر مکلف است در صورت حصول سود از محل فروش روغن و کنجاله با تأیید شورا، نسبت به پرداخت مبالغی تحت عنوان مابه التفاوت به این گروه از تولید کنندگان پرداخت نماید.
10- دستورالعمل نحوه اجرای این مصوبه توسط معاونت امور زراعت با همکاری معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، اتاق اصناف کشاورزی ایران و شرکت بازرگانی دولتی ایران تهیه و به دبیرخانه شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی ارائه، که پس از تائید توسط وزیر جهاد کشاورزی و رئیس شورا ابلاغ می گردد.


دانه های روغنی اصلی قسمت قابل توجهی از تولید جهانی روغن خوراکی را تشکیل میدهند. برخی از این دانه ها عبارت است از:
- روغن نارگیل: یک روغن پخت و پز با کاربردهای پزشکی و صنعتی نیز است. روغن نارگیل از میوه درخت نارگیل استخراج میشود.
- روغن ذرت: یکی از اصلیترین روغنهایی است که به عنوان روغن سالاد و پخت و پز عرضه میشود.
- روغن کتان: به عنوان روغن سالاد و پخت و پز استفاده میشود.
- روغن زیتون: در پخت و پز، آرایشی، تولید صابون و همچنین به عنوان سوخت برای چراغهای روغنی سنتی استفاده میشود.
- روغن پالم: متداولترین روغن گرمسیری است که در بسیاری از غذاهای غرب آفریقا و برزیل استفاده میشود. همچنین برای تولید سوخت نیز از آن استفاده میشود.
- روغن بادام زمینی: یک روغن شفاف است که به دلیل نقطه دود بالا برای سرخ کردن بسیار مناسب است اما برای سالاد و پخت و پز نیز از آن استفاده میشود.
- روغن کلزا: روغن کانولا یا کلزا، محبوبترین روغن پخت و پز در سراسر جهان است که به عنوان سوخت نیز از آن استفاده میشود.
- روغن کودر: تا دهه ۱۹۶۰ در صنعت رنگ مورد استفاده قرار میگرفت اما امروزه اکثراً به عنوان روغن پخت و پز استفاده میشود.
- روغن کنجد: روغن کنجد به دو روش پرس سرد و گرم استخراج میشود. روغنی که به وسیله پرس سرد استخراج شده اغلب برای پخت و پر استفاده میشود اما روغن که تحت پرس گرم استخراج شده طعم قوی و رنگ تیرهتری دارد.
- روغن سویا: به عنوان یک زیر محصول از فراوری آرد سویا تولید میشود.
- روغن آفتابگردان: یک روغن پخت و پز رایج است که همچنین برای تولید بیودیزل استفاده میشود.